duminică, 17 martie 2013

Cum se educa fetele in Boemia-Michal Viewegh

Cu zambetul pe buze particip pentru a doua oara la Campania vALLuntar  ,ce consta in publicarea unei recenzii a unei carti primite de la editura All. Daca anul trecut scopul a fost voluntariatul, anul acesta editura este sustinuta de Romsilva ,cu ajutorul carora se pare ca vom planta copacei pentru 15 comentarii primite.
Personal, ideea mi se pare exceptionala, tinand cont situatia in care se afla tara atunci cand vine vorba de defrisare.

Prima carte aleasa de mine este Cum se educa fetele in Bohemia, scrisa de Michal Viewegh. Nu auzisem de aceasta carte, pur si simplu am citit descrierea pe site si mi s-a parut interesanta.
Cartea se citeste foarte usor. Am terminat cele 213 pagini in aproximativ 2 ore. Sa fiu sincera, nu pot sa spun ca m-a atras in mod special. Ma asteptam la mai multe detalii legate de relatia prezentata in carte, dar se pare ca imaginatia cititorului se foloseste destul de mult de catre autor.

Pe scurt, actiunea se concentreaza pe relatia dintre un profesor de limba ceha, Oskar ,si o tanara de 20 de ani, Beata, aflata la inceput intr-o depresie. Legatura dintre ei se vrea a fi una strict profesionala, desi tatal fetei (Kral) l-a angajat pe profesor nu numai pentru a ii preda, dar si pentru a o face fericita. Beata se impotriveste pentru mult timp acestor meditatii, tratandu-le cu ignoranta.
Oskar incearca sa o atraga pe Beata in lumea literaturii ,intrucat el era si scriitor, iar tanara parea sa aiba potential atunci cand venea vorba de literatura. Reuseste sa isi imparta timpul intre predat la scoala,stat acasa cu sotia si fata lui si aceste ore petrecute cu fiica lui Karl, pentru care era platit extrem de generos.

In mod nu neaparat surprinzator, intre ei se infiripa niste sentimente care ii aduc impreuna. Mentin relatia secreta pe tot parcursul ei, iar atunci cand el este dat afara de Karl, Beata se angajzeaza la scoala unde Oskar preda.
Cum se termina aceasta romanta? Va las pe voi sa cititi cartea si sa ii aflati finalul. Tot ce pot sa spun este ca mi-a placut totusi suficient de mult incat sa o duc pana la final.

"Ce sa-i faci? Asa a fost sa fie. Nici intr-o lunca plina de flori de primavara, nici intr-o cabana imprumutata sau inchiriata, dotata cu un camin in care sa arda lemne ci intr-o cabina de proba, stramta si meschina, din raionul de imbracaminte pentru barbati-ca in cel mai prost film porno".

19 comentarii:

Radu spunea...

Păi ai construit un suspans, că nu ne-ai povestit ce se întâmplă.. dar ai pus citatul ăla la final și ai cam lăsat să se înțeleagă :P

Nu-mi place.. n-am citit-o, dar dacă el e însurat, mai are și copii și ajunge-n pat cu alta, atunci mie nu-mi place!

Mult succes la plantat! :)

Cătălina spunea...

Datorită vALLutarului am mai citit şi alte recenzii ale aceleiaşi cărţi. Punându-le cap la cap pot spune că am senzaţia că am citit-o şi eu. :))

Leontina spunea...

M-ai făcut curioasă în legătură cu această carte, asta deși profesorul e însurat, dar are sentimente și pentru altă femeie.
Mult succes la plantat copăcei :)

Florin Morosan spunea...

Ce nume ciudat are fata ... Prima dată am citit cum că ar fi fost Beată. :) După aia mi-am dat seama că Beata era numele ei.

Pare interesantă cartea.
Spor la strâns comentarii și plantat copaci.
Toate cele bune!

melly spunea...

Ciudata carte :) oricum nu imi plac relatiile dintre elevi si profesori. Ne-ai lasat in suspans. Sper ca a fost parasit de sotie :D
ps. Daca doresti te astept cu un comentariu si in ograda mea.

Maya Secret spunea...

Pare destul de intersanta cartea, seamana destul de mult cu firul unei actiuni desprinsa dintr-un film. Nu am putut sa trec cu vederea numele haios al eroinei. :)
M-am apucat si eu de plantat copacei, te invit sa imi faci o vizita daca ai timp. Pup.

Anonim spunea...

Pare o lectură ușoară, un subiect destul de comun.. Totuși s-ar putea să fie o carte bună. Poate am să o citesc cândva. Mulțumim de recenzie, baftă în campanie!

Anonim spunea...

as dori si eu o lunca cu flori de primavara. sa vina odata!

carmen elena spunea...

Povestea cartii e cumva pe dos dar sigur e rupta din realitate, as vrea sa o citesc doar ca sa ma asigur ca in final lucrurile se schimba si intra pe un fagas normal, fara ideea de adulter si depresii.

Stănica Bostănaru spunea...

E o carte cu "fir". Cred că ar putea fi citită într-o zi de weekend :)
Spor la copăcei și te aștept și pe pagina mea :)

Cindyutza spunea...

Trebuie să recunosc că nu-mi mai plac cărţile care au ca temă iubirea "greşită", o temă deja clişeu. Parcă am pretenţia de la literatura zilelor noastre să vorbească despre sentimente mai profunde, mai puţin exploatate, care să ne hrănească nevoia de visare. A început să ne fie greu şi să visăm, avem nevoie de ajutor.

Continuă să scrii pentru că o faci foarte bine!

Iulia B. spunea...

Suna foarte, foarte interesant! Chiar ma voi uita dupa aceasta carte :).

Monica spunea...

Daca e vb de depresie, de chestii ce tin de trauma, psihologie, terapie si iubire, musai trebuie sa-mi treaca prin maini! :D

Ştefana Alexandra spunea...

Ce fel de tată e acela? Angajează o persoană ca să-i facă fata fericită? Hei! De ce mai e tată? Oricum n-am citit cartea, aşa că probabil n-am de unde să ştiu mai bine, nu trebuie să judec ;))
Spor la citit!

Unknown spunea...

bifata si asta pe lista :))

Krisz spunea...

Cartea mi-a atras atentia de cand i-am citit descrierea, mai demult. Cu siguranta o sa ii acord o sansa in viitor!

citadinul spunea...

idila dintre profesor si Beata e doar o parte a povestii, cea mai picanta, e drept. in rest, romanul are si o dimensiune sociala, ca sa zic asa, prezentand societatea din Praga asa cum era ea la cativa ani dupa caderea comunismului.

dde asemenea, probabil ca cei care erau la scoala in anii '90 isi vor aminti de atmosfera pe care o regaseam si la noi in Romania.

Cristina's World spunea...

Faina campania asta!
Bafta la strans comentarii!

Cupcake Splendens spunea...

2 ore?!wow!interesanta cartea!multumim pentru recenzie!